STATIE MODULARA DE CONDITIONARE SI AMBALARE DESTINATA FURNIZARII DE SERVICII PENTRU MATERIAL SEMINCER


Inaintea valorificarii in diverse domenii, cerealele sunt supuse unor operatii de curatare de corpuri straine, de conditionare hidrica etc. Operatiile de conditionare a cerealelor pentru diverse destinatii nu sunt standardizate, ele se aleg in functie de tipul si calitatea lor, de dotarea tehnica de care se dispune, de tipul de produs care urmeaza a se obtine, de capacitatea de productie a instalatiei etc.

Fluxul tehnologic de conditionare a cerealelor poate fi mai simplu sau mai complex, in funcţie de factorii mentionati, insa, indiferent de acest aspect, un flux tehnologic de conditionare nu poate fi conceput fara un minim de utilaje si instalatii, care sa asigure separarea unui procent cat mai mare din corpurile straine.

Tehnologiile de condiţionare sunt relativ diferite cand se pune problema destinatiei finale a semintelor de cereale conditionate, in sensul ca unele operatii specifice pot lipsi din fluxul de conditionare, iar altele noi pot fi adaugate in functie si de caracteristicile fizico-mecanice ale unor seminţe si necesitatile speciale de conditionare ale altora. Semintele cerealelor paioase, in general, urmeaza aceeasi tehnologie de conditionare (mai complexa sau mai simpla), urmand aceleasi operatii de conditionare, cu modificarea diversilor parametri ai echipamentelor de conditionat, in concordanta cu caracteristicile fizico-mecanice ale acestora. O exceptie o formeaza seminţele de porumb, care urmeaza o tehnologie diferita fata de cea a cerealelor paioase, corespunzatoare caracteristicilor acestei specii.

In concluzie, vor exista tehnologii de conditionare diferite, atat din punct de vedere al destinatiei finale a produsului (insamantare sau macinare), cat si din punct de vedere al materialului biologic care se supune operatiilor de conditionare.

Daca destinaţia finala a cerealelor este insamantarea, atunci tehnologia de conditionare nu mai cuprinde pasajele de descojire, spalare, periere si conditionare hidrica, in schimb va contine operatia de tratare chimica a seminţelor.

eliminarea corpurilor straine mai mari sau mai mici decat bobul cerealei supuse conditionarii;

eliminarea semintelor straine mai lungi sau mai scurte decat bobul considerat, adica boabele de ovaz, orz, neghina, mazariche etc., aflate în amestecul respectiv;

spalarea si conditionarea hidrica;

descojirea si perierea;

aspiratia tuturor prafurilor care se dezvolta;

separarea magnetica a impuritatilor metalice

Pentru prelucrarea materialalui semincer este nevoie sa se realizeze etapele din figura pentru orice fel de seminte, respectand indicii din standarde.